Menü

Többezer év nőideáljai

 

1. A Willendorfi Vénusz. A 11,1 cm-es kis szobrocskát 1908-ban fedezték fel, de a későbbi vizsgálatok szerint legalább 22-23 ezer éves. Bár abban szinte minden szakértő egyetért, hogy az ábrázolás nem reális, ám az még ma is sok vitát szít, hogy vajon milyen jelentést is hordoz. Az mindenesetre már biztos, hogy a világ szemében örökre megmarad a termékenység és nőiesség legeslegelső, évezredes szimbólumának.

2. Nofertiti. Nevének jelentése: „a szépség megérkezett”. Már csak azért is vérbeli nő, hiszen az ókori egyiptomi királynő életét számtalan rejtély, titok övezi. Származásáról szinte semmit sem tudni, halála után pedig mintha a föld nyelte volna el.

3. A trónoló madonna. Vallási jelkép, de nem mehetünk el mellette. Ennek oka pedig, hogy nagyszerűen szimbolizálja a sötét középkort, melyben a nőiesség éppúgy volt bűn, ahogyan megvetendő dolog a szépség.

4. Mona Lisa. Sejtelmes mosolyának titkát azóta sem tudta megfejteni senki, de a mai napig férfiak millióit igézi meg. Hogy ki volt ő valójában, erről szintén csak találgatások vannak. Egyetlen biztos tény az életében, hogy mára arca a világ legismertebb arcává vált.


5. Mae West. Ma már talán a legjobb indulattal is ducinak tartanák a legtöbben, mégis a maga korában igazi szexikon volt. Erotikus kisugárzása valósággal megbabonázta a férfiakat az 1930-as évek derekán.

6. Marilyn Monroe. Kétség sem férhet hozzá, hogy ebben a listában örökre bérelt helye lesz. Ismertsége talán még Mona Lisáéval is vetekszik. Monroe élete teli volt kérdésekkel, botrányokkal, szerelmi afférokkal, de valami olyan észvesztő kisugárzással rendelkezett, hogy ezt bárki elnézte neki. Alakja, gyönyörű arca még ma is példaként áll nők milliói előtt.


7. Twiggy. A hetvenes években hódító szupermodell Monroe gyönyörűen teltkarcsú és formás teste után végleg átírta a történelmet. Rövid hajába, fiúsan vékonyka alkatába egy világ szeretett bele azonnal. Ma már persze tudjuk, mennyi bajt okozott mindez a későbbiekben nők millióinak, ám akkor az újdonság erejével hatott. Legnagyobb érdeme – nem is annyira neki, mint megteremtőjének -, hogy őrületesen más volt.

8. Madonna. Személye azért is érdekes, hiszen akár napjainkhoz is írhattam volna. Ő az örök túlélő, aki mindig képes megújulni. A nyolcvanas években a semmiből bukkant elő, de csillaga azóta is töretlenül magasan lobog. Ma is éppoly fantasztikus és botrányos, mint pályája legelején.

9. Cindy Crawford. És íme „Miss Kilencvenes Évek”. Abban az időben nem akadt férfi széles e világon, aki ne erről a gyönyörű arcról ábrándozott volna éjszakánként. Arról már nem is beszélve, hogy akinek csak volt mersze hozzá, anyajegyet festett a szája szélére…

10. Angelina Jolie. Talán sokan nem fognak velem egyetérteni, de épp ezért leszögezem, ez nem csak az én, de egy egész világ véleménye. Ugyanis Jolie mama lett az évtized és a világ jelenlegi legszebb nője. Vajon kaphat ennél nagyobb elismerést valaki?

Te melyiket választanád?

Fotók: Google